905-761-9490 info@dagracey.com

Oakville Family Space

Oakville Family Space

This wonderfully designed and executed home is near Lake Ontario in Oakville. It needed a landscape to match the exterior and the interior of the home.

The front yard is anchored by two ancient maple trees which keep the area shaded most of the day. Sawcut, sandblasted Owen Sound flagstone was used to create a classic front walkway, with sawcut flagstone stepping stones leading from the front door to the side yard entrance. An accent pillar of Owen Sound flagstone forms the backdrop for the street number.

A boxwood hedge, existing Japanese Maples, Azaleas, Hydrangeas and shade loving perennials form the backbone of the planting. An irrigation system throughout the site ensures that the sandy subsoil remains moist enough to ensure healthy plant growth.

The three car driveway is accented by precast unit paving banding, which serves to diminish the impact of all the asphalt.

The same materials are used in the stunning backyard, forming a large patio around the custom designed pool. There is a seamless transition to the pool, with it’s Indiana sandstone coping and several unique features. The circular hot tub is the central focal point of the pool. To the north side is a standing ledge with three in pool seats. A raised sandstone ledge serves as a dining ledge for an in-pool dining experience. To the other side of the spa is the shallow end of the pool, with it’s beach entry, and a series of long, shallow curvilinear steps to the bottom of the pool. They look like waves rolling in to the beach, as the water sparkles around them. Other features of the pool include a monolithic Indiana sandstone diving board and a curving water slide for the children.

The final treasure of this backyard lies to the south of the house and is devoted to the children. Artificial turf and a rubberized surface hold a playhouse and a slide, and ensure that play is possible even in wet weather. A tiny cedar stage for the little divas, as well as a large chalkboard integrated into the fence, and the children’s own vegetable garden completes their little play area.